The Basics of Counting |
||
1. 1 |
How many even 4 digit whole numbers are there? a) 1358 b) 7250 c) 4500 d) 3600
Answer: c Explanation: The thousands digit cannot be zero, so there are 9 choices. There are 10 possibilities for the hundreds digit and 10 possibilities for the tens digit. The units digit can be 0, 2, 4, 6 or 8, so there are 5 choices. By the basic counting principle, the number of even five digit whole numbers is 9 × 10 × 10 × 5 = 45,00. |
C |
2. 2 |
In a multiple-choice question paper of 15 questions, the answers can be A, B, C or D. The number of different ways of answering the question paper are ________ a) 65536 x 47 b) 194536 x 45 c) 23650 x 49 d) 11287435
Answer: a Explanation: There are 415 = 65536 x 47 different ways of answering the exam paper of 15 MCQs. |
A |
3. 3 |
How many words with seven letters
are there that start with a vowel and end with an A? Note that they don’t
have to be real words and letters can be repeated. Answer: d
|
D |
4. 4 |
A head boy, two deputy head boys, a head girl and 3 deputy head girls must be chosen out of a student council consisting of 14 girls and 16 boys. In how many ways can they are chosen? a) 98072 b) 27384 c) 36428 d) 44389
Answer: b Explanation: There are 16 × 15 × 14 + 14 × 13 × 12 × 11 = 27384 ways to choose from a student council. |
B |
5. 5 |
Amit must choose a seven-digit PIN number and each digit can be
chosen from 0 to 9. How many different possible PIN numbers can Amit choose? Answer: a |
A |
6. 6 |
The code for a safe is of the form PPPQQQQ where P is any number from 0 to 9 and Q represents the letters of the alphabet. How many codes are possible for each of the following cases? Note that the digits and letters of the alphabet can be repeated. a) 874261140 b) 537856330 c) 549872700 d) 456976000
Answer: d Explanation: 103 × 264 = 456976000 possible codes are formed for the safe with the alphanumeric digits. |
D |
7. 7 |
here are two different Geography books, five different Natural Sciences books, three different History books and four different Mathematics books on a shelf. In how many different ways can they be arranged if all the books of the same subjects stand together? a) 353450 b) 638364 c) 829440 d) 768700
Answer: c Explanation: There are four groups of books which can be arranged in 4! different ways. Among those books, two are Geography books, five are Natural Sciences books, three are History books and four are Mathematics books. Therefore, there are 4! × 2! × 5! × 3! × 4! = 829440 ways to arrange the books. |
C |
8. 8 |
For her English literature course,
Ruchika has to choose one novel to study from a list of ten, one poem from a
list of fifteen and one short story from a list of seven. How many different
choices does Rachel have? Answer: d
|
D |
9. 9 |
How many five-digit numbers can be
made from the digits 1 to 7 if repetition is allowed? Answer: a
|
A |
1. 10 |
Neela has twelve different skirts,
ten different tops, eight different pairs of shoes, three different necklaces
and five different bracelets. In how many ways can Neela dress up? Answer: b
|
B |
No comments:
Post a Comment